Pages

Friday, February 3, 2012

Mangsa Sabotaj di Lebuhraya

Assalaamualaikaum,




Tahun Baru Cina dah pun berlalu namun kelibat buah limau masih berada dimana-mana dan menjadi igauan dalam diri setiap individu. Pada golongan non-vegetarian juga besar impaknya, hinggakan secara automatik buah limau dijadikan sebagai kudapan sambil menonton 30 Minit Ustaz Don (ustaz ni takde kaitan dengan SaRuHan). Buah limau ni jugak menjadi sumber minuman segera pada si pemalas-pemalas yang dahaga tapi tak reti nak cari air. But how? Macam ni caranya:

i)    Kupas buah limau (sebijik buah limau untuk sekali lahap)
ii)   Ekstrak jus limau dalam mulut sambil hancurkan serat-serat limau menggunakan gigi geraham.
iii)  Bila dah dapat very fine juice, haa jangan telan lagi! Kumpulkan setempat dulu.
iv)  Haa, sekarang baru telan sekaligus.
v)  Dahaga pun hilang kan? (jangan peram lama sangat dalam mulot, dikhuatiri jus makin masam dan pekat, hihi).



Sabotaj di Lebuhraya




Sekarang ni memang musim perayaan. Baru je Tahun Baru Cina, dah Thaipusam plak nak tiba AHHA cuti lagi!. Jadi masa-masa ni la kesempatan untuk orang yang busy dengan kerja balik kampung jumpa keluarga tak kira la jauh ke dekat ke. Tapi kan, bila kampung tu jauh ada ke yang masih sanggup ikut jalan lama@kampung? Harammmm. Bek lalu highway, jalan selesa, tak sunyi, dekat pun dekat, nak rehat pun berlambak-lambak tempat rehat. Tol? Apadehal, nak kencing pon kena bayar, inikan pulak tol. Lagi tanya.

BUT BUT BUT.. jangan rasa selesa sangat sebab ada seperkara yang perlu korang ambik berat. Selin memandu dengan berhati-hati dan berhemah bla bla bla, korangjuga kena elakkan diri dari menjadi mangsa sabotaj di lebuhraya.

"Lebuhraya pun boleh kena sabotaj?"


Why not? Yes of course ada dan korang kena alert tentang hal ni. Kes sabotaj yang aku nak mention ni adalah kes sabotaj di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R). Sebenarnya dah banyak berlaku, cuma mungkin masyarakat kurang percaya yela tak kena batang hidung sendiri takpun cerita-cerita ni belum tersebar luas lagi maybe sebab takda bukti yang kukuh. Nama pun sabotaj kan. Duh!



How It Happen?



Macam yang aku cakap tadi segalanya bermula di kawasan R&R. Diorang ni work in group, so diorang akan rosakkan parts of your car. Nasib la nak kena gearbox ke, tayar ke, radiator ke, diorang memang akan buat kereta korang TAK BOLEH BERGERAK JAUH sebaik krang beredar dari R&R tadi. So keluar je R&R, in few minutes kereta korang akan broke down, seriously.

Aku cakap based on pengalaman aku sendiri. Kitorang satu family kena pukul 2 pagi kot. Baru keluar R&R Dengkil dari arah utara, kereta dah tak boleh bergerak sebab problem dengan gearbox. Yang cilakanya tu baru je nak kuar dari kereta, ada 4 lelaki India dah tunggu nak 'sambut' kitorang. Siap dah susun emergency cones! *lahanat betul!

Mulut diorang memang manis lah kan. Tebu-tebu kat area Chuping pun kalah la dengan kemanisan mulut-mulut 4 ekor makhluk ni. Bersemot-semot bibir diorang ni. Parents aku kena masuk kerja pukul 8 pagi, so nak senang settle (kononnya), kereta kitorang dibawa ke bengkel di Seremban dengan trak tunda, lagipun diorang cakap kereta kitorang tak teruk mana pun.

Sampai bengkel memang kawasan India lah. Geng-geng diorang bersepah, semua lagak samseng, dengan berlenggeng (tak pakai baju). Anjing sana sini menyalak tak henti-henti. Mula-mula cakap problem skit je, kos tak sampai seratus. Tup tup kata gearbox dah jammed, suka suki bawak turun gearbox tu. Terpaksa balik dulu guna kereta sewa (sewa pun dengan diorang jugak lah, mahal nak mampus!).

Esoknya baru datang semula amik kereta. Hooooray 4 ribu terbang! Dah la pasang gearbox pun tak betol, kena hantar kedai lagi. Itu kalau ambik lambat kereta tu, mau kena caj RM50 satu hari. Apa punya cilaka lah.



Tips Elak Jadi Mangsa Sabotaj






Firstly, kalau boleh boleh janganlah singgah di kawasan R&R di area Negeri Sembilan terutama waktu-waktu sunyi, tengah-tengah malam. Kalau terpaksa jugak, parking dekat kawasan tumpuan ramai orang. Nak makan pun pergi cari meja yang hampir dengan kereta, at least boleh tinjau kereta dari jauh. Kawasan yang paling top kes-kes macam ni ialah Seremban, Dengkil, dan Pedas.

Sebelum mulakan perjalanan selepas berhenti, periksa dulu kondisi kereta. Check ada tak leaking pape kat bahagian bawah kereta (air air-cond takpe lah). Nak puas hati lagi, bukak bonet, check apa-apa yang patut. Kalau ada something yang tak kena, jangan teruskan perjalanan. Mintak bantuan orang yang boleh dipercayai@dikenali.

Aku ni bukan la nak racist or what, tapi aku sendiri kena dengan lelaki India (lingkungan 20-30an). Feedback yang aku dapat dari mangsa-mangsa lain pun memang 100% diorang kena dengan lelaki-lelaki India jugak. So faham-fahamlah maksud aku kan. Be careful. Tapi jangan la sampai level nenek-nenek pun korang nak syakwasangka. Ish-ish tak fatut tak fatut.




Mostly diorang sasarkan pengguna kereta Proton dan Perodua. I dont know why mungkin tak reti kot nak repair kereta overseas, tapi masa kat worshop diorang memang bertimbun-timbun kereta tempatan. Tu belum lagi gearbox-gearbox yang bersepah sana sini. Special reminders untuk gigirls, please be careful. Tak takut ke kalau tiba-tiba jadi mangsa? Dah la kereta tersadai tepi highway, ada 'penyambut' lagi. Dah tu pulak drive sorang-sorang. Auwww menangis tak berlagu kau.

Kalu dah terkena jugak nak buat macam mana kan. Tapi jangan sesekali termakan dengan servis yang ditawarkan oleh malaun-malaun ni. Bila atas highway contohnya highway PLUS, kita adalah customer PLUS so minta bantuan dari pihak PLUS. Insyaallah PLUS akan membantu sebaiknya. Pedulikan mangkuk-mangkuk bermulut manis bajet malaikat turun dari langit untuk bantu manusia yang dalam kesusahan dengan kos yang rendah. BULLSHIT semua tu. Apa? telefon kecemasan jauh dari kereta? Hah! save nombor PLUS Hotline ni dalam handphone, dush!

1800-88-0000 (PLUS Hotline)



You know what, bila terpandang je muka mamats India yang 'sambut' kitorang kat tepi highway tu, terus  teringat yang diowang ni makan betul-betul sebelah meja kitorang masa kat R&R tu. *cilakak





Ini aku bebel bukan sebarang bebel, bebelan yang mengharapkan kesedaran anda, anda, dan anda untuk lebih berhati-hati supaya tak jadi mangsa sabotaj makhluk-makhluk tak bertanggungjawab ni. Aku tau bukan semua India macam tu. Jiran-jiran aku semua baik-baik kot. Masak pun power, caring pulak tuh. Siap tolong reviewkan movies hindustan yang latest tau.
Tapi sebab segelintir yang buat palat lah, yang lain pun terpalit. Cis!

Perlu ke aku mention nama bengkel durjana ni? Boleh tahan femes kat Soromban.

21 comments:

e-lyana said...

perghhh, mahalnya >.<

MyZone~theUn4given said...

mak ai..seramnye..takut la plak nk drive soram2..huhuu

Ajim said...

mintak sebar2kan,.
bak kata orang2 traniaya "biarlah aku je yg kena, jgn org lain" ecceh!

Hajar Nordin said...

err. intro post yang amat beguna.ahah ;D

Ungu Violet said...

hamboi..boleh kopak klau cenggitu..

kene berhati2 nih..:)

Teesaz said...

gila rrr.. ish seram gak gua dengar..

SI GADIS AYU ADRIANA said...

folo u here..jom folo sy balek..i'm 160..
http://www.blogcomotmomot.blogspot.com

NARDtheNERD said...

thanks kongsi cerita.
:)

zyralleeya said...

wuahhhh.. info yg sangat2 bukak mata luas2!!!
tq... hehe save plak no hotline uu.. takutt.
jom polow sy pulak.. :)

zyralleeya said...

btw nak share la ehh..

Ajim said...

Silalah nk share ^^ .. rasanya klu google pasal ni pon boleh jumpa crita2 yg lebih kurng mcm ni..

Azie Azman said...

oh, tak penah tau pun pasal sabotaj dekat highway tu..
takutnye..

W.N.G said...

best intro... wat jus dlm mulut:)

^_^ Zaza Nur Iman said...

bahaya jgk ni..kena hati2..

kecikeqa said...

special thx to ajim for this info....actually kte pn slalu drive sorg n always lalu dkt area hot spot yg awk mention kn... :)

ecah said...

done follow u

Aida Omar said...

info yang sangat bermanfaat.. tq2. menakutkan jugak kalau jadi.. hati2.

IsMaiL said...

info yang sgt berguna.. kawan, ade review ttg blog anda kat blog aku.. psal teka kucing tu.. singgah la ye.. :)

http://chipmunkandbarney.blogspot.com/2012/02/blog-review-ajim-and-wardrobe.html

misyamissyou said...

uh..tak sangka ade jugak buat keje terkutuk ni..hurm nasib baik xlalu highway slalu sangat..lalu jalan biasa..mmg kalau gne highway benti kat RnR besar2 cm Seremban tu..banyak orang kan..tp RnR bsr pn mungkin boleh jd tmpat diorg buat keje..thanks for the reminder

ONLYX-45 said...

info yang sangat bermanfaat.. tq2. menakutkan jugak kalau jadi.. hati2.

School Of Tots said...

Terima kasih kerana kongsi cerita ni.Macam2 hal sekarang ni. Hati2 & trust nobody.

Post a Comment

 

My Wardrobe

Copyright (c) 2010 Ajim and The Wardrobe